Mo 18 – Portret van de heer B. van Leer – Vreeland

Bergseweg 6, Vreeland

1938

b. van leer - foto: loek van vlerken 21.11.2017reliëfplaquette brons, 68 cm

AAN B. VAN LEER
AANGEBODEN
DOOR ZYN GEZAMENLYK PERSONEEL
-1 JUNI 1938-

staat er onder de bronzen portret van de industrieel Bernard van Leer. Deze dag was een bijzondere dag voor het Van Leer concern. Op 1 juni 1938 werd in een gloednieuwe fabriek in Velsen-Noord op het terrein van de Hoogovens de eerste stalen plaat gewalst. Deze nieuwe fabriek was nodig om onafhankelijker te worden van de staalprijzen. Staal was immers de belangrijkste grondstof voor de vaten van Van Leer. Omdat er vanwege de oorlogsdreiging vanaf 1936 een sterke prijsstijging van staalplaten optrad, was voor Bernard van Leer de enige oplossing om Van Leer’s Walsbedrijven N.V. op te richten.  Ter gelegenheid van de opening van de fabriek kreeg Hildo Krop de opdracht, namens het gehele personeel, een bronzen plaquette te maken met een portret van de directeur. Het reliëf heeft waarschijnlijk bij de entree van de fabriekshal in Velsen gehangen en bevindt zich tegenwoordig  op de fabriekslocatie in Vreeland.

b. van leer - foto: loek van vlerken 21.11.2017

Bernard van Leer (Amersfoort, 27 december 1883 – Den Haag, 6 januari 1958) was een Nederlands zakenman en industrieel. Hij was de oprichter van Van Leer’s Vatenfabriek, een fabriek van verpakkingsmiddelen met het accent op olievaten, die tot wereldconcern uitgroeide. Van Leer kwam uit een familie van joodse handelslieden. In 1941 moest hij voor de bezetter vluchten, waarbij hij overigens een vrijgeleide kreeg, en zijn fabrieken werden geconfisqueerd. Na de bevrijding kwam Van Leer weer terug en vanaf 1946 expandeerde het bedrijf weer en opende vatenfabrieken in vele landen. De naam van het bedrijf, Van Leer’s Vatenfabrieken N.V., werd in 1980 veranderd in Koninklijke Emballage Industrie Van Leer NV, mede om de diversificatie uit te drukken.

Toen Bernard van Leer in 1958 overleed werd Bernards zoon Oscar de opvolger. Na Oscars’ overlijden in 1996 was Van Leer geen familiebedrijf meer. In 2001 werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse concern Greif en verdween de naam Van Leer.

bron: De Vatenman, Pauline Micheels, 2002

Krop maakte in 1938 nog een portret van Bernard van Leer (zie V114)
b. van leer - foto: loek van vlerken 27.11.2017