Mo 20 – Herdenkingsmonument voor de heer A.A.C. de Vries Robbé – Gorinchem

Arkelsedijk 8, Gorinchem

1941-42

monument a.a.c. de vries robbe - foto: hildo krop museum - 1942

a.a.c. de vries robbe - foto: hildo krop museum
monument  met borstbeeld
Franse kalksteen, 70 cm (borstbeeld)
verloren gegaan

a.a.c. de vries robbe - fotograaf onbekend

A.A.C. de Vries Robbé (1897 – 1940) was beherend vennoot (1923 – 1930) en president-directeur (1930 – 1940) van het staalconstructiebedrijf De Vries Robbé & Co N.V.. Hij was de zoon van de oprichter van het bedrijf Willem de Vries Robbé. Het bedrijf heeft bestaan van 1881 tot en met 1976 en had zijn hoofdvestiging in Gorinchem. In december 1940 overleed  A.A.C. de Vries Robbé plotseling. Hij was geliefd onder het personeel en kende veel van de medewerkers persoonlijk. Hildo Krop kreeg het verzoek van het personeel een monument te ontwerpen te zijner nagedachtenis. Op 20 juni 1942 werd het monument onthuld bij de poort van de fabriek.
Na de opheffing van het bedrijf is het monument afgebroken en alleen het borstbeeld zou volgens Lagerweij-Polak overgeplaatst zijn naar het gebouw ‘De Kaatsbaan’ aan de Nieuwstad 1 in Gorinchem. Daar is echter anno 2016 niets te vinden. Bij het gemeentearchief van Gorinchem was niet bekend dat het beeld daar ooit gestaan heeft. Volgens de gemeentegegevens was het met de restanten van het monument afgevoerd en derhalve verloren gegaan.

Het archief van het Hildo Krop Museum bezit een foto waar Krop aan het portret van De Vries Robbé werkt. Krop gebruikt hierbij een punteerapparaat. Met dit toestel meet hij drie dimensionaal de maten van het gipsen ontwerp en verplaatst het apparaat vervolgens naar het stenen exemplaar in wording. Op deze manier kan exact bepaalt worden waar en hoeveel er van een bepaald deel weggehakt moet worden.

bron: Gemeente archief, Gorinchem

foto’s: hildo krop museum, steenwijk