B 113 – L. van Wijngaarden en Zonen’s Tapijten- en Mattenfabriek – Rhenen

Cuneralaan 67a, Rhenen

1941

de volharding - foto: loek van vlerken 27.10.2015 de volharding - foto: loek van vlerken 27.10.2015de volharding (detail) - foto: loek van vlerken 27.10.2015reliëf: tegen de stroom oproeiende man met tekst ‘De Volharding’ en monogram LvW met wapenschild

Franse kalksteen, letters inscriptie gedeeltelijk in ultramarijn gepolychromeerd, 65 cm

In 1870 richten de heren Lucas van Wijngaarden en Jan van der Graaff een vennootschap op “ter verkoping en fabricage van tapijten, matten, koedekken en aanverwante artikelen”. Het bedrijf heet “L. van Wijngaarden – De Volharding” en wordt later omgedoopt in “L. van Wijngaarden & Zn’s Tapijten- en Mattenfabriek”. Adrianus Hubertinus van Wijngaarden was de zoon van Lucas en getrouwd met Hildo Krops’ oudste zuster Lucine Hilda. Na het overlijden van zijn vader werd hij, samen met zijn broer, eigenaar van de fabriek.
Op 13 mei 1940 werd de fabriek bij de slag om de Grebbeberg verwoest. De Van Wijngaardens wisten van aanpakken, want binnen een jaar was de fabriek herbouwd.
Omdat Krop in de oorlogsjaren niet kon werken voor de gemeente Amsterdam (hij weigerde lid te worden van de cultuurkamer), had hij tijd om voor de nieuwe fabriek van zijn zwager een reliëf te maken.

plaatsing gedenkteken 1942 - foto: archief hildo krop museum
plaatsing reliëf 1942 – foto: hildo krop museum

Het thema van een tegen de stroom oproeiende man en de naam ‘De Volharding’, hebben alles te maken met de tegenslag en het doorzettingsvermogen van Van Wijngaarden. Naast de tegen de stroom oproeiende man is op het reliëf de tekst ‘De Volharding’; datering van oprichting, verwoesting en herbouw; het wapen van Rhenen en een monogram LvW te zien. Tevens ontwierp Krop het postpapier voor de fabriek (met de roeiende man).
De fabriek, onder de naam Cunera Vloerbedekking Tapijthandel, bestaat nog steeds. Op de nieuwe locatie aan de Cuneralaan, is in de hal het reliëf herplaatst, alsmede een bronzen reliëf (Mo 38), ook vervaardigd door Krop, van de oprichter van de fabriek: Lucas van Wijngaarden.

bron: Cunera Vloerbedekking Tapijthandel

drukwerk - collectie Hildo Krop Museumdrukwerk - collectie Hildo Krop Museum drukwerk - collectie Hildo Krop Museum drukwerk - collectie Hildo Krop Museum