B 122 – M.s. Tara – Rotterdam

N.V. Vrachtvaart, Rotterdam

1951-52

boegbeeld st.joris en de draak - foto: lagerweij-polak -datum onbekend
foto: lagerweij-polak
foto: hildo krop museum, steenwijk
tara - foto: hildo krop museum, steenwijk
Krop met klei-ontwerp van St. Joris en de draak – foto: hildo krop museum, steenwijk

boegbeeld:
St. Joris en de draak, met devies op de beginletters van de naam van het schip’:
‘True And Reliable Always’

brons, 400 cm

verloren gegaan

Voor de in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen stad Rotterdam ontwierp Hildo Krop een monument ter ere van sir Winston Churchill. Uiteindelijk kwam er van dit Churchill-monument (Mo 37) niet veel terecht, omdat Churchill van mening was dat er geen monument opgericht diende te worden voor nog in leven zijnde personen. Het initiatief voor dit uiteindelijk niet uitgevoerde monument kwam van de Rotterdamse havenbaron D.G. van Beuningen.
Aan dit contact met Van Beuningen hield Krop wel twee opdrachten over. Voor de NV Vrachtvaart in Rotterdam ontwierp hij de boegbeelden voor twee zeeschepen de TARA en TOWA.
De voorstelling van de eerste, Sint Joris met de verslagen draak, was geïnspireerd op de naam Daniël George van Beuningen, die vaak Joris werd genoemd. De eerste letters van het devies ‘True And Reliable Always’ verwijzen naar de naam van het schip.

In juni 1952 werd het schip, met boegbeeld, te water gelaten. Na een intensieve dienst werd het versleten en niet meer rendabele schip in 1984 verkocht aan Pakistan om te worden gesloopt. Toen pronkte echter ‘Joris en de draak’ al lang niet meer op de boeg. Voor een reparatie en onderhoudsbeurt aan het schip eind 1970/begin 1971, lag het schip in de Antwerpse scheepswerf Merchantile. De man in het harnas werd in verband met de reparatie losgeschroefd en de 4 meter grote bronzen ‘Joris’ verdween van de een op de andere dag. Het mag merkwaardig worden genoemd dat er aan deze verdwijning nooit enige ruchtbaarheid is gegeven.

Het bronzen beeld is dus helaas verloren gegaan, maar er is, naast enkele foto’s in het archief van het Hildo Krop Museum, toch nog iets tastbaars van dit kunstwerk overgebleven. Het museum bezit namelijk ook een gipsen model in klein formaat van deze ‘St. Joris en de draak’, gemaakt ook door Krop rond 1951.

st.joris en de draak (gips) - foto: loek van vlerken 28.08.2017

bronnen: Gert Schouwstra, Sneek (www.kombuispraat 23.9.2007); F. den Houter, NRC Handelsblad, 24.07.1971