B 55 c – Vos zittend voor cypres – Amsterdam

Willem Royaardsstraat, Amsterdam

1924-25

vos zittend voor cypresboompje - foto: loek van vlerken 22.06.2011

gebakken aarde, 60 cm

Aan de achterzijde van het Vossiusgymnasium, in de Willem Royaardsstraat, bevindt zich op een zuiltje van baksteen een vos zittend voor een cypresboompje. Dit beeldje van gebakken aarde uit 1924 is gelijk aan de beeldjes welke bij twee andere Amsterdamse scholen zijn geplaatst, n.l. aan de Wingerdweg in Noord en aan de Huismanhof in Betondorp.
Vanwege het feit dat de financiële middelen niet toereikend waren, vroeg de directeur van de afdeling Gebouwen van Publieke werken, ir. A.R. Hulshoff aan Krop of hij de ontwerpen van het schoolgebouw aan de Wingerdweg opnieuw mocht gebruiken voor een aantal scholen die werden ontworpen door de architect N. Lansdorp. Krop had daar geen bezwaar tegen, zodat dezelfde steentjes van gebakken aarde ook aan de gevels van de Watergraafsmeerschool in Betondorp, de Dr. Voûteschool in de Obistraat in Amsterdam-Oost en de achterzijde van het Vossius-gymnasium aan de Willem Royaardsstraat werden geplaatst. Bij de Dr. Voûteschool en het Vossius-gymnasium zijn overigens alleen de portiekbekroningen gebruikt.
Bij een reconstructie van de buurt werd de school in de Obistraat afgebroken, waarbij het beeldhouwwerk waarschijnlijk verloren is gegaan.

vos zittend voor cypresboompje - foto: loek van vlerken 22.06.2011

De oeuvre catalogus van E.J. Lagerweij-Polak vermeldt bij B55 dat de beeltenis van een van de portiekbekroningen een ‘lynx zittend voor een cypres’ betreft. Lynxen hebben een kort staartje. Dit dier heeft een lange staart  en een echte vossenkraag. Bovendien verbeeldde Krop regelmatige  vosjes bij scholen (symbool voor slimheid). We hebben hier dus niet te maken met een lynx, maar met een ‘vos zittend voor een cypres’.
vos zittend voor cypres - foto: loek van vlerken 10.09.2011
beeldje van Watergraafsmeerschool (B55b)