B 7 – Erkerversiering – Openbare school voor voorbereidend onderwijs – Amsterdam

2e Boerhaavestraat 22, Amsterdam

1916

erkerversiering - foto: loek van vlerken 01.03.2011erkerversiering - foto: loek van vlerken 01.03.2011 Franse kalksteen, 175 cm.

architect: Publieke Werken (A.R. Hulshoff)

schoolgebouw 2e boerhaavestraat - foto: loek van vlerken 01.03.2011

erkerversiering - foto: loek van vlerken 01.03.2011
Het schoolgebouw aan de 2de Boerhaavestraat in Amsterdam was een van de eerste gebouwen van Publieke Werken die in de stijl van de Amsterdamse School werden uitgevoerd. Alleen de gevel is nog oorspronkelijk; erachter is alles vernieuwd. Voor de erkerversiering koos Hildo Krop een ram en een papegaai (elk 2x spiegelend) met gestileerd bladmotief. Het middendeel van de erker laat een cartouche met het wapen van Amsterdam zien. Ook is te zien dat dit een openbare school is voor voorbereidend onderwijs. Voorbereidende scholen waren de voorlopers van kleuterscholen. De benaming met een letter (in dit geval de letter ‘Z’) geeft aan de school bedoeld was voor kinderen waarvan de ouders te bemiddeld waren voor de gratis scholen, maar niet rijk genoeg voor particuliere scholen. Het cartouche was beschadigd door een daar aangebracht luchtrooster, maar is weer gerestaureerd.

apen (willem brouwer) - foto: loek van vlerken 01.03.2011Tussen de hoge ramen op de eerste verdieping van deze school vinden we nog meer dieren, namelijk apen. Dit beeldhouwwerk is niet van Krop, maar van de keramist en beeldhouwer Willem Brouwer.