Me 11 – Stoelen – Amsterdam

Museum Het Schip, Amsterdam
particuliere collecties

ca. 1915-16

bruin eikenhout

In de oeuvre-catalogus van mevrouw Emmy Lagerweij-Polak staat bij MEUBELS EN INTERIEURONTWERPEN op pagina 129 het item Me 11 Stoelen met een fotovoorbeeld van een fragment van een stoel met houtsnijwerk, voorstellend twee vrouwen.

Krop maakte rond 1916 van dit type stoel twee series, van elk waarschijnlijk zes exemplaren. De eerste serie maakte hij voor eigen gebruik. De tweede voor zijn zwager en zus Herman en Greta d’Audretsch. Voor deze laatste serie maakte Krop houtsnijwerk met verschillende motieven. Lagerweij-Polak noemt: adelaar, flamingo, twee vrouwen, Koos Speenhoff met Césarine.

Het museum Het Schip heeft één van deze stoelen in de collectie, waarbij het dan gaat over de stoel met de ‘adelaar’ (arend), hoewel het gebeeldhouwde ornament meer lijkt op een maraboe, een vogel welke hij vaker uitbeeldde in deze periode (zie bijv. B10 – d. Wapen van Amsterdam).

De oeuvre-catalogus van Emmy Lagerweij-Polak werd door de kunstenaar op zeer hoge leeftijd geautoriseerd. Het was Krop als frequent bezoeker van Artis ongetwijfeld bekend wat het verschil was tussen een arend en een maraboe, maar dat hij niet meer precies wist wat voor een vogel hij ruim vijftig jaar daarvoor op een bepaalde stoel had uitgebeeld is begrijpelijk.

Omdat er in de genoemde oeuvre-catalogus naast de stoelen genoemd in Me11, geen enkele beschrijving van een stoel voldoet aan dit meubelstuk, kunnen we er van uitgaan dat we hier inderdaad te maken hebben met genoemde stoel uit 1915/1916. 


Volgens Lagerweij-Polak zijn niet alle motieven door Krop zelf gesneden, een deel is bewerkt door John (of Willem) Rädecker.