B 3a – Twee walruskoppen – Scheepvaarthuis – Amsterdam

Prins Hendrikkade, Amsterdam

1913

timpaan met walruskoppen - foto: loek van vlerken 30.11.2013zij ingang prins hendrikkade - foto: loek van vlerken 30.11.2013 timpaan met walruskoppen - foto: loek van vlerken 30.11.2013 Beeldhouwwerk in de vorm van een timpaan, met twee spiegelbeeldige walrussen
gebakken aarde, afmeting onbekend

beeldhouwwerk in klei - foto: stadsarchief amsterdam - collectie kerbert (fotograaf onbekend) – 1913
beeldhouwwerk in klei – foto: Stadsarchief Amsterdam – collectie Kerbert (fotograaf onbekend) – 1913
timpaan met walruskoppen - foto: loek van vlerken 30.11.2013

De Beeldbank van het Stadsarchief bezit deze zwart-wit foto van twee walrussen uit de collectie Kerbert met de volgende tekst:

“Beeldhouwwerk in klei, in de vorm van een timpaan, met twee spiegelbeeldige walrussen, in de stijl van de Amsterdamse School. Vervaardigd door Hildo Krop. Oorspronkelijk model voor de decoratie van de daklijst van het Scheepvaarthuis. Als zodanig niet uitgevoerd. Een vrijwel identiek paar walrussen, in terracotta, is geplaatst als bekroning van de zij-ingang aan de Prins Hendrikkade. Foto gemaakt in het atelier van de beeldhouwer H.A. van den Eijnde, 1913”.

Als dit model van Hildo Krop zou zijn, mag je aannemen dat de bekroning van gebakken aarde boven de zij-ingang van het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade ook van Hildo Krop is. In dit verband is het ook interessant dat Krop net na het beëindigen van zijn werk aan het Scheepvaarthuis nog een walruskop maakte. In zijn net betrokken functie bij Publieke Werken in Amsterdam, kreeg Krop in 1916 de opdracht een omlijsting  te maken voor het gebouw van de Telefoondienst aan de Herengracht (B9). Hij maakte hiervoor onder andere een walruskop in muschelkalksteen. Deze kop heeft duidelijke overeenkomsten met de walruskoppen aan het Scheepvaarthuis.

We mogen er van uitgaan dat het timpaanvormige beeldhouwwerk met twee walrussen aan het Scheepvaarthuis van Hildo Krop is.