Schaal – circusact -Steenwijk

Hildo Krop Museum, Steenwijk

ca. 1947

Geglazuurde polychrome keramiek, Ø 25,5 cm

Op 3 december 1887 werd aan de Amsterdamse Amstel het circusgebouw  van Oscar Carré in gebruik genomen. Dit ging gepaard met een ‘Groote Parade Gala Openingsvoorstelling in de Hoogere Rijkunst, Paardendressuur en Gymnastiek’. Dit prachtige stenen circustheater was meteen een groot succes. Elke avond bood het theater Carré een circusvoorstelling die klonk als een klok, waar sterren optraden uit alle delen van de wereld. Na de dood van Oscar Carré in 1911, verdwijnt het circus uit het theater Carré en maakt plaats voor een ander volksvermaak in allerlei vorm: variété, revue, opera, operette en volkstoneel. Maar met de komst in 1941 van het wintercircus Strassburger, keert het circus terug in Carré. Dit circus was vooral in de periode nà de oorlog populair, maar aan het eind van de jaren vijftig kwam er steeds minder publiek met tot gevolg dat het circus uiteindelijk in1962 stopte met de voorstellingen.

Hildo Krop woonde vanaf 1924 tot 1966 aan de Amstel nr. 57, slechts 3 minuten lopen van Carré. Het lijkt dan ook zeer waarschijnlijk dat Krop, die behept was met een zekere fascinatie voor paarden, wel eens (of zelfs meerdere keren) een bezoek heeft gebracht aan het Wintercircus.

Eind jaren veertig ontstonden er een serie tekeningen die het circus als onderwerp hebben. Om te beginnen een tekening van 52×55 cm op karton met circusfiguren die hij inkleurde met ecoline. Het is deze tekening die hij gebruikte als voorbeeld voor een keramische schaal met een paard, een acrobate, een clown en de circusdirecteur. Zoals met veel keramisch werk van Krop, bleef hij experimenteren tijdens het bakproces. Zo ook met deze schaal. Door een waarschijnlijk net te lang bakproces is er een breuklijn ontstaan van de linker bovenkant tot aan de rechter onderkant van de schaal. Deze breuklijn heeft hij weer enigszins hersteld met glazuur, waarna hij de schaal opnieuw bakte. Hierbij ontstond er een licht kleurverschil (zie detail).

De gipsen mal voor deze schaal is ook te vinden in de collectie van het Hildo Krop Museum.

Een andere tekening , ook op karton – 60×60 cm, laat een hele serie circusfiguren zien. Deze schets is mogelijk bedoeld als een ontwerp voor een serie tegels of een tegeltableau met dit onderwerp.

bron: De helden van het circus – Teylers Museum, 2006