Tijzel, varken, eend en raaf

ca. 1930

particuliere collectie

Tijzel

eend

varken

raaf

polychroom geglazuurd keramiek, 5 tot 9 cm

Al vrij vroeg in de carrière van Hildo Krop ontstonden er onder zijn handen creaties met fantasiedieren in het Amsterdamse stadsbeeld. Deze ornamenten die veelal aan bruggen te vinden zijn, verbeelden zowel  vriendelijk uitziende figuren, zoals faunen (bijv. B44 en B72), als gruwelijke watermonsters (bijv. B6 of B98) en zelfs in combinatie zoals op de brug Stadionweg / Hobbemakade (B63).

brug 63

Deze fantasiedieren zijn vaak behoorlijk groot van omvang en gehakt in de harde steensoort graniet. Vanaf 1927 ging Krop ook fantasiefiguren maken in keramiek. Een grotere tegenstelling tussen de granieten brugornamenten en de kleine tere keramiekfiguurtjes is bijna niet denkbaar. Krop vond het een welkome afleiding om naast zijn grote projecten voor de gemeente ook kleine plastieken te boetseren. Om de techniek van het bakken en glazuren beter onder de knie te krijgen, besloot hij lessen te volgen aan de Quellinusschool, de voorloper van de Rietveld Academie. Met de opgedane kennis was hij in staat om steeds verder te experimenteren. Hij boetseerde het één na het andere plastiekje en glazuurde en bakte ze in zijn net aangeschafte kolengestookte emailleeroventje. Er ontstonden allerlei speelse en humoristische fauntjes en heel veel diertjes, zoals een tapir en een miereneter, een eendje, een varken en een raafje.

Onder zijn handen kwamen zelfs volkomen nieuwe diersoorten tot stand, zoals bijvoorbeeld een Tijzel. Krop liet zich bij dit kleine werkje van zijn humoristische kant zien. Hij had een diertje gecreëerd met een achterlijf van een tijger en een kop met ezelsoren.

tijzel

Deze diertjes zullen in 2021 te zien zijn  gedurende de tentoonstelling  ‘HET DIER’  in het Hildo Krop Museum in Steenwijk.