V 161 – Boerenfamilie – Steenwijk

Hildo Krop Museum, Steenwijk

1953

foto: a. van andel

polychrome keramiek, 42 cm

foto: a. van andel

‘Jongen’
polychrome keramiek, 28 cm

Door al zijn geëxperimenteer met verschillende soorten ovens en bak- en glazuurtechnieken bereikte Hildo Krop op een gegeven moment een stadium waarin je kan spreken van echte beeldhouwerskeramiek, kleurig en monumentaal. Een goed voorbeeld hiervan is zijn Boerenfamilie, een uit zeven personen bestaand boerengezin: vader, moeder en vijf kinderen. Ook is de hond van het gezin afgebeeld. Het dier zit rustig aan de achterzijde van het kunstwerk.

foto: a. van andel

Krop was tijdens de oorlogsjaren actief in het verzet. Op een bepaald moment leek het hem verstandig om een tijdje onder te duiken. Hij vertrok naar de Veluwe en kwam terecht bij een boerenfamilie in Elspeet, waar hij gastvrij ontvangen werd. Het keramische kunstwerk Boerenfamilie verbeeldt zonder twijfel het gezin waar Krop destijds enige tijd een veilig onderdak vond.

foto: g.j.scherpel

Van drie van de vier kinderen uit het gezin maakte Krop ook nog afzonderlijke beeldjes waarvan er één (midden bovenstaande foto) ook deel uitmaakt van de collectie van het Hildo Krop Museum. De moeder van het gezin had Krop zes jaar eerder geportretteerd (links bovenstaande foto). Dit werkje kreeg de titel Veluws vrouwtje (V 138).

bron: Hildo Krop Keramiek,Wim Heij/Arie van Andel, 2015